Fijnspar

De fijnspar (Picea abies) is een boom uit de dennenfamilie (Pinaceae). Het is een conifeer uit Noord- en Centraal-Europa. Hij wordt veel aangeplant in tuinen en parken. Tevens wordt de fijnspar gebruikt als kerstboom. De hoogte van een volwassen fijnspar is circa 40 m. Het hout dat gewonnen wordt uit de fijnspar is vuren.
De oudste boom ter wereld is een fijnspar in de Zweedse provincie Dalarna. In april 2008 werd bekend dat de boom 9550 jaar oud is.

 

Kenmerken
De kroon is smal en kegelvormig. De takken zijn grotendeels horizontaal, maar in het bovenste deel omhoog gericht. Bij oudere bomen gaan de takken een beetje hangen. De boomschors is glad en roodachtig bruin van kleur. Met het ouder worden wordt de schors donker paarsachtig. De barsten vormen ronde, kleine, gladde platen. De twijgen zijn roodachtig of oranjebruin. De knoppen zijn glad, bruin en gepunt. De naalden zijn donkergroen en staan rondom de twijg. Ze zijn scherp gepunt, vierkantig en 1-2 cm lang.
De mannelijke kegels zijn bolvormig. De kleur verandert van rood in het begin tot geel later. Ze zijn circa 1 cm lang en zitten aan het eind van hangende twijgen.
De vrouwelijke kegels zijn rechtopstaand en eivormig. De kleur varieert van groen tot donkerrood. Na bestuiving en bevruchting ontstaan er 12-18 cm lange, donkerbruine, cilindrische kegels die omlaag hangen.

Neem voor meer informatie contact met ons op