Grove den

De grove den (Pinus sylvestris) is een conifeer, ingedeeld bij de dennenfamilie (Pinaceae); ze wordt ook wel ‘pijnboom’ genoemd.

 

Kenmerken
De naalden van de den staan twee aan twee. De grijsgroene naalden zijn gedraaid en kunnen tot 8 cm lang worden. De den is van een spar te onderscheiden doordat de naalden bij de den bij elkaar staan en bij de spar afzonderlijk. Ook heeft de den ronde en de spar platte, driehoekige of vierhoekige naalden.
De grove den kan 25-35 m hoog worden en heeft een penwortel, waarmee ook uit grotere diepte water opgenomen kan worden. Bij de bosbouw wordt de grove den na 80 tot 120 jaar gekapt. De bomen kunnen echter veel ouder worden.

In Zweden staat een zevenhonderdjarige boom. Eind mei 2006 is een van de oudste dennen in Nederland, de tussen de 355 tot 405 jaar oude boom bij Wolfheze achter het Hotel Wolfheze, omgevallen. De boom heeft een stamomtrek van 430 cm.
Jonge bomen hebben een kegelvormige kroon. Oudere bomen hebben een meer schermvormige kroon en een lange stam. De onderste takken zijn afgestorven en zitten deels nog aan de stam vast. De jonge bast aan de top van de boom is glad en grijsgeel van kleur. Op oudere leeftijd wordt er een ruwe plaatvormige schors gevormd. De plaatjes van de schors zijn vrij klein.
De jonge kegels zijn groen en kleuren later donkergrijsbruin. De kegels kunnen tot 8 cm lang worden en zitten twee aan twee of in groepjes aan kromme steeltjes.

Neem voor meer informatie contact met ons op